Koi informatie

Nishikigoi de uitleg:
Koi of Nishikigoi is de naam voor gekleurde karpers afkomstig uit Japan. Alle koi die we tegenwoordig kennen ,stammen allemaal af van de zwarte oer karper  In Japan van oorsprong een consuptie vis de Magoi. 

Van origine komen koi uit Perzië, nu bekent als Iran.
Ongeveer  zo,n 1000 jaar geleden werd de eerste Magoi naar Japan overgebracht via de landen aan de andere kant van de zee oa: China. 
In die tijd waren ze uitsluitend bedoeld als voetsel om de lange koude winters door te komen
Uit verschillende kruisigen kwamen kleur mutaties die aan de basis lagen van de huidige kleurschakeringen en ze zorgden ook voor de verdere uitbouw van de verschillende koi soorten. Japanners waren de gene die aan de basis gestaan hebben van de huidige gekleurde koi

Hoe is de naam Nishikigoi  ontstaan ?
Meer dan 2000 jaar geleden werd er in china al melding gemaakt van het woord Koi 
In de Chinese taal betekende het woord koi een vis met een mooie huid. 
Ruim 1200 jaar later ontstond in Japan dan het woord Nishikigoi  (dit betekend gekleurde karper)

Ontwikkeling van de moderne Japanse Koi.
Hoewel de eerste vermeldingen va de Magoi  meer dan 2000 jaar oud zijn, is het kweken van koi van veel recentere datum. In eerste instantie werd de koi in Japan gekweekt als aanvulling van hun rijstmaaltijden omdat in de winterperiode het Niigata-district onbereikbaar was geworden door de soms wel 6 meter dikke sneeuwlaag. Op een dag werd een gekleurde mutant gevonden tussen de gewone karpers op de visvijver. Het ging hier hoofdzakelijk om rode, witte en gele Koi. 
Later trachtten kwekers de variëteit te vervolmaken en met eindeloos geduld slaagden ze uiteindelijk in hun opzet. Koi soorten als Kohaku, Shusui (lichtblauw) en Shiro Utsuri (wit/zwart) waren latere aanwinsten. Ze verkochten deze nieuwe soorten aan hogere prijzen omwille van de interesse en de populariteit bij het gewone volk.

Veel van de koivariëteiten die we tegenwoordig kennen,waren tegen het eind van de 19de eeuw bekend. Pas in de 20ste eeuw werd het houden van koi een populaire hobby. De aanleg van wegen en spoorwegen, en vooral de groei van het luchtvaartverkeer, maakten het makkelijk om koi te vervoeren.Al snel raakte men in andere delen van de wereld in de ban van deze prachtige koi soorten

In Europa is de hobby begonnen rond 1980 ,de kwaliteit van de Japanse koi word door de jaren heen steeds hoger & steeds meer mensen genieten intens van deze mooie hobby.

KoiOnline Nederland

Wij zijn een van de beste gesorteerde winkels op het gebied van vijvers en koi in de Benelux. We streven er naar u goed te informeren over de nieuwste trends op het gebied van vijvers en Japanse koi. Tevens bent u van harte welkom in ons koi- en vijvercentrum te Landgraaf.

Japanreis