Jeneverbes Bonsai (Juniperus)

Het geslacht Jeneverbes bestaat uit meer dan 50 variëteiten en behoort tot de cipres-familie. De Jeneverbes is een groenblijvende conifeer, boom of struik en zeer populair voor Bonsai doeleinden.

De populairste soorten zijn de Chinese Jeneverbes (Juniperus chinensis), Japanse shimpaku (Juniperus sargentii), Japanse naald Jeneverbes (Juniperus rigida), de savin (Juniperus sabina) en de gewone (inlandse) Jeneverbes (Juniperus communis) maar ook vele andere soorten en variëteiten uit alle delen van de wereld die beschikbaar zijn in onze kwekerijen.

Kleuren van het loof variëren van donker blauw-groen tot licht groen en sommige variëteiten goudgeel-groen. Het loof kan bestaan uit geschubd loof of naaldloof. Soorten met geschubd loof hebben als jonge planten vaak eerst naaldloof (dit word jong/stress loof genoemd), het gebruikelijke geschubde loof verschijnt later. Na stevige snoei, buigingen, overbewatering of andere stressfactoren kan het stressloof weer terug keren, het kan daarna wel een jaar of langer duren voordat er weer voldoende geschubd loof is teruggegroeid waarna het naaldloof verwijderd kan worden. Bij sommige soorten hebben de uiteinden van scheuten van mannelijke planten in de lente een kleine geelachtige verdikking, die wolken geel stuifmeel loslaten als je ze aanraakt. De vrouwelijke planten geven besjes, de besjes zijn rond of ovaal, Afhankelijk van de soort zijn ze tussen de 3 mm en 2 cm groot en duurt het ongeveer twee jaar om te rijpen. De zaden zijn rond of hoekig, De bessen worden vaak door vogels opgegeten die dan later de vruchtbare zaden verspreiden door deze weer uit te poepen.

De Jeneverbes is zeer geschikt om doodhout bij toe te passen (Jin en Shari). Dit komt doordat de levensader onder een gebroken of door op een andere manier gestorven tak uit zal drogen en zal sterven. Dit creëert natuurlijk doodhout wat dan wordt ontdaan van de bast en schoon gemaakt waarna het door de zon gebleekt word (toepassing van jin vloeistof bevordert het bleek proces). Doodhout bij een jeneverbes is zeer duurzaam. Het grijs/witte doodhout geeft een aantrekkelijk uiterlijk en werkt goed in contrast met de roodbruine of geelbruine bast en het groene loof.

KoiOnline Nederland

Wij zijn een van de beste gesorteerde winkels op het gebied van vijvers en koi in de Benelux. We streven er naar u goed te informeren over de nieuwste trends op het gebied van vijvers en Japanse koi. Tevens bent u van harte welkom in ons koi- en vijvercentrum te Landgraaf.

Japanreis